Produkty spożywcze wytwarzane z użyciem metod rolnictwa zakładającego rezygnację ze sztucznych nawozów i środków ochrony roślin stanowią bardzo dobry wybór. Warto zatem wiedzieć czym dokładnie jest żywność ekologiczna, jako że często możemy spotkać się z takim określeniem. Jakie są kryteria jej produkcji i gdzie można się w nią zaopatrzyć? W celu poznania odpowiedzi na te pytania zapraszamy do lektury naszego artykułu!
Co to jest żywność ekologiczna – definicja pojęcia
Tym terminem określa się produkty spożywcze, przy wytwarzaniu których nie są stosowane sztuczne nawozy i pestycydy. Aby żywność mogła być określana jako ekologiczna, musi być wytwarzana zgodnie z pewnymi zasadami, które są określane przepisami prawa. Ponadto proces jej produkcji jest na każdym etapie ściśle kontrolowany i dokumentowany, aby można było mieć pewność co do jakości powstałych w ten sposób produktów spożywczych. Warto wiedzieć, że odpowiedzialność w tej kwestii ponosi producent, a także jednostka, której rolą jest kontrola procesu produkcji.
Ponadto żywność pochodząca z upraw ekologicznych musi mieć specjalne oznaczenia i informacje na etykiecie. Niektóre z nich wskazują miejsce pochodzenia surowców rolniczych, z których został wyprodukowany konkretny artykuł. Unijne logo takiej produkcji zawiera dwa symbole – flagę UE i charakterystyczny zielony listek.
Aby zdobyć certyfikat ekologiczny, producent musi spełnić kilka istotnych warunków, dotyczących sposobu uprawiania żywności lub jej produkcji. Tym, co różni produkty określane jako ekologiczne od zwykłych, jest to, że wszelkie procesy związane z ich wytwarzaniem, obróbką, transportem i przechowywaniem muszą odbywać się bez wykorzystania chemii rolnej, GMO oraz sztucznych i szkodliwych dodatków. Duże znaczenie w tym zakresie ma także niski stopień przetworzenia surowców.
Jak uzyskać logo zielonego listka?
Znaczek zielonego listka może być używany wyłącznie przez wytwórców żywności spełniających restrykcyjne warunki dotyczące metod produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania produktów.
Do uzyskania zielonego listka konieczne jest złożenie wniosku oraz uiszczenie opłaty w wysokości około 1000-1500 zł. Jest to dość skomplikowana procedura – niezbędne są szczegółowe kontrole gospodarstwa, upewnianie się, czy rolnik stosuje zasady rolnictwa ekologicznego i dysponowanie dokumentami potwierdzającymi źródło pochodzenia zakupionych pasz czy nasion. Przeprowadzane są przed przyznaniem certyfikatu, a także wyrywkowo po jego zdobyciu.
Co można określić jako żywność ekologiczną?
Przykładem takich produktów spożywczych mogą być makarony, kasze, mąki, płatki owsiane i otręby, suszone owoce i orzechy, ale także przyprawy i wiele innych artykułów, które są używane w każdej kuchni. Od tradycyjnej żywności różni je zrównoważony sposób produkcji przyjazny zarówno dla konsumenta, jak i środowiska. Warto więc zdecydować się na zmianę nawyków i sięgnąć po ekologiczne produkty spożywcze, które obecnie dostępne są niemal w każdym sklepie stacjonarnym na specjalnych regałach. Można je także zamówić online, na przykład na stronie Zdrowy Zakątek – zapraszamy do sprawdzenia asortymentu żywności ekologicznej.