Osoby, które borykają się z celiakią oraz alergiami pokarmowymi, zazwyczaj otrzymują od lekarzy i dietetyków rekomendację, by ograniczyć bądź całkowicie wyeliminować podaż gluteniny i gliadyny w swoim codziennym jadłospisie. Oznacza to, że nie powinny one spożywać wyrobów, w których składzie występują kompleksy zapasowych białek roślinnych, obecne m.in. w jęczmieniu, życie, pszenicy, orkiszu czy owsie.
Z tego względu, producenci żywności coraz częściej biorą pod uwagę potrzeby osób zmagających się z celiakią – dzięki czemu na rynku, w tym również w naszym sklepie, dostępne są specjalne wyroby, niezawierające glutenu, które bardzo przypominają tradycyjne odpowiedniki.
Żywność, która może być spożywana przez osoby z celiakią
Produkty bezglutenowe dostępne w Zdrowym Zakątku to przede wszystkim słodkości, makarony, kasze oraz płatki, nadające się do codziennego spożycia wśród osób wrażliwych na obecność kompleksów zapasowych białek roślinnych w diecie. Można znaleźć u nas wyroby marek takich jak Amylon, Schar, EkoWital czy Celiko.
Wyświetlanie 1–18 z 62 wyników