Makaron orkiszowy jest dość sprężysty, dobrze zachowuje oryginalne kształty, ale trudniej go rozgotować – ma zazwyczaj konsystencję al dente.Makaron orkiszowy jest źródłem witamin – witamin z grupy B (witaminy B1, B2 i B3), a ponadto zawiera umiarkowane ilości minerałów – cynku, miedzi, potasu i żelaza. Sprzyja odporności, zapobiega anemii i stabilizuje poziom ciśnienia krwi i cholesterolu we krwi
Skład – mąka orkiszowa typ 630*, jaja* (10%) (*certyfikowany składnik ekologiczny )
Informacja dla alergików – zawiera gluten
Wartości odżywcze w 100 g –
- Wartość energetyczna: 1552 kJ / 366 kcal;
- Tłuszcz: 3 g;
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,9 g;
- Węglowodany: 73 g;
- w tym cukry: 0,6 g;
- Błonnik: 1,6 g;
- Białko: 11,0 g;
- Sól: 0,05 g