Czerwony ryż zawiera większe ilości składników odżywczych i błonnika niż białe gatunki tej rośliny. Jest też o wiele mniej kaloryczny – 100 g ziaren po ugotowania dostarcza 107 kcal. Jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym.Charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.
Skład-ryż czerwony pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dla alergików- bez glutenu
Wartości odżywcze w 100g
- Wartość energetyczna – 1489 kJ / 351 kcal
- Tłuszcz – 1,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
- Węglowodany – 75 g,
- w tym cukry – 1,7 g
- Białko – 7,5 g
- Sól – 0,03 g